Loading...

Hoe groen zijn avocado’s?

We zouden eigenlijk geen avocado’s meer moeten eten, omdat ze ontzettend milieubelastend zijn, zeggen diverse media. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Maar is dat wel waar?

Die milieubelasting zit hem vooral in het feit dat avocado’s waterslurpers zijn, wordt beweerd. Daarom heeft aanhoudende droogte ook de Californische en Mexicaanse avocado-oogsten de das om gedaan. Maar dat zijn al uitzonderlijk droge gebieden waar elke teelt veel water vraagt. Vrijwel alle avocado’s in Europa komen uit Peru, Zuid-Afrika en Kenia. In Peru en Kenia zijn geen waterproblemen: het regent daar veel. In Peru is 370 liter water nodig voor de productie van een kilo avocado’s en in Kenia maar 9 liter, heeft consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekend. Daarentegen is het in Zuid-Afrika wel droger. Daar is de opbrengst per hectare lager: bovendien wordt minder regenwater maar vooral irrigatiewater uit het grond- en oppervlaktewater gebruikt, wel 827 liter per kilo avocado. En dat kan ten koste gaan van de lokale watervoorziening. Maar watergebruik is niet het enige dat milieudruk bepaalt. Daarvoor moet je ook milieufactoren zoals landgebruik, carbon footprint en energiegebruik meewegen. En als je dat doet, zijn avocado’s niet zo slecht voor het milieu, zegt Milieu Centraal. Zo komen ze per boot hier naartoe, veel beter dan ingevlogen groene asperges. Daardoor zet de milieuorganisatie ze in milieuklasse B, de op één na beste klasse, van hun Groente- en Fruitkalender. Alleen Zuid-Afrikaanse avocado’s scoren in de droge periode, maart t/m september, klasse  C.

De toegenomen wereldvraag naar avocado is juist heel goed voor de avocadoboeren, zegt Marjolein Motz van Fair & Sustainable, onderdeel van ICCO, een NGO die zich inzet voor de bestrijding van armoede. Daardoor is er veel meer aandacht gekomen voor verbetering van arbeidsomstandigheden: ook het toezicht vanuit de sector is veel beter geworden. Vooral in Zuid-Afrika. Daar is bijvoorbeeld de organisatie SIZA bezig met het ontwikkelen van productiestandaarden, het geven van sociale en commerciële trainingen en worden plantages en boeren begeleid en geïnspecteerd. In Peru gaat deze ontwikkeling wat langzamer, zegt Motz, maar ook daar lijkt het de goede kant op te gaan. Een ‘quinoa-effect’, waarbij autochtone inwoners zich het graan niet meer konden veroorloven, lijkt voor avocado’s ook niet aan de orde. Evenmin als een avocadoschaarste: in Peru zijn juist topoogsten binnengehaald. Tenzij de Amerikanen alle Peruviaanse en Afrikaanse avocado’s voor onze neus wegkapen, is een avocadotekort dus niet waarschijnlijk.

Loethe in Delicious Magazine

Je vraagt je vast vaak af, wanneer je in de supermarkt loopt, welke producten je wel moet kopen en welke je beter kunt laten liggen. Kun je vertrouwen op je gezond verstand of word je

Radar+ | Gezonde voeding: waarop moet je letten?

Bezig zijn met eten is heel hip. Hoe gezond is de voeding die je in de supermarkt koopt nou werkelijk? Voedingsdeskundige Loethe Olthuis deelt tips over het kopen van gezonde voeding.

Loethe op Radio 1

Maar liefst 98 procent van de Nederlanders doet regelmatig boodschappen in de supermarkt. Maar wat moeten we daar nu eigenlijk kopen om te eten als we het beste voorhebben met onze gezondheid en het milieu

Loethe bij BNR Nieuwsradio

Wel gluten, geen gluten. Suiker of zoetstof. Wat kun je beter wel en niet in je winkelmandje stoppen? Loethe Olthuis kan zich ontzettend opwinden over het feit dat marketeers van alles roepen over voeding.

Kipfilet Toscana (zonder bremzoute karton-nasmaak)

Loethe Olthuis schrijft al drie decennia over eten en duurzaamheid en heeft al haar kennis nu op zeer behapbare wijze verzameld in een kloek, genuanceerd en uiterst prettig leesboek getiteld ‘Zin en onzin in de

Margriet Magazine

Zin en onzin in de supermarkt in de Margriet

2017-06-20T13:42:01+02:00

Leave A Comment